Als paramedicus weet je het als geen ander: cliënten die gerichte oefeningen, tips, een schema of dieet trouw opvolgen zijn de uitzondering. Mensen vallen met gemak terug in oude patronen waardoor het effect van de behandeling uitblijft en de cliënt vaak een nieuwe afspraak maakt met dezelfde klachten of klachten die zelfs verergerd zijn. En zo start jij weer opnieuw met de behandeling én het motiveren van je cliënt. Hoe kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken? Dat lees je in dit magazine. Goede en blijvende resultaten boeken, vraagt namelijk niet alleen om gedragsverandering bij je cliënt maar ook bij jou als paramedicus. Dat stellen ook Ellen Ricke, onderzoeker op het gebied van therapietrouw én voormalig fysiotherapeut, en professor dr. Arie Dijkstra, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met onder andere deze experts gaan we in gesprek over dit belangrijke thema.
Bij vitaliteit gaat het om een gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid, ofwel om de levenskracht die je hebt. Je kunt lichamelijk gezond zijn, maar als je je geestelijk niet goed voelt, dan heb je niet genoeg energie om dagelijks goed te kunnen functioneren. Andersom is dat ook zo. Veel professionals merken in hun praktijk dat vitaliteit voor cliënten een steeds belangrijker wordend onderwerp is. In deze Prohealth komt dit thema uitgebreid aan bod.
Waar je opgroeit en leeft, bepaalt voor een groot deel je gezondheid. Dat wordt uit onderzoek steeds duidelijker, en dat is waar de overheid de komende tijd op inzet als het gaat om gezondheid en preventie: leefomgeving en leefstijl. In deze editie van Prohealth gaan we dieper in op wat jij als paramedicus hierin kunt betekenen voor cliënten. Diverse experts vertellen hun visie op dit vlak en delen hun eigen ervaringen.
Bekijk het magazine
Het thema van dit nummer van Prohealth is ‘interdisciplinair samenwerken’. In deze editie gaan we dieper in op hoe we als professionals gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten en wat dit oplevert. Zo legt ergotherapeut en trainer Marije Bolt uit wat de essentie van goed samenwerken in de zorg is. Daarnaast vertelt fysiotherapeut Piet Mourik over zijn praktijk, ambities en het belang van buiten je comfortzone treden.
Bekijk het magazine
In de twintigste eeuw is het aantal 65-plussers in Nederland meer dan vertienvoudigd. Daarnaast is sprake van 'dubbele vergrijzing'. Dit houdt in dat binnen de groep 65-plussers het deel 80-plussers toeneemt. De vergrijzing bereikt een hoogtepunt met 4,7 miljoen ouderen in 2040. Bovendien blijven ouderen steeds langer participeren in de samenleving. Het thema van deze editie van Prohealth is de plek van ouderen in de maatschappij en de rol van de zorg daarbij.
Bekijk het magazine
Het thema van deze editie van Prohealth is ‘regie over de eigen gezondheid’. Bij Pro Education vinden we dat een belangrijk onderwerp. Cliënten meer verantwoordelijkheid laten nemen in hun eigen herstel- of revalidatietraject of voor een preventieve, gezonde leefstijl. De paramedicus speelt daarbij een belangrijke rol in de motivatie, begeleiding en advisering. Een aantal experts op dit gebied deelt in dit nummer hun visie hierop.
Bekijk het magazine
Het belang van een leven lang leren en ontwikkelen is het thema van de Prohealth van februari 2019. Dat is niet alleen belangrijk omdat de ontwikkelingen in de zorg te kunnen volgen, maar ook om passie voor je vak te houden. Onder andere oud-minister en SER-voorzitter Mariëtte Hamer geeft haar visie op dit onderwerp.
Bekijk het magazine
Toekomstbestendigheid en innovatie in de zorg is het thema van de nieuwe Prohealth. In het vorige nummer keken we in verband met onze 20ste verjaardag nog terug, maar nu kijken we alleen vooruit. We besteden aandacht aan digitale innovaties en de mogelijkheden die deze bieden, zoals therapie op afstand. Maar we kijken ook naar nieuwe inzichten in het aanbieden van zorg en de actuele stand van zaken daarin. Komt de patiënt nu eindelijk centraal te staan?
Bekijk het magazine
Pro Education is jarig, en wel voor de 20ste keer. De onderwerpen in dit nummer hebben dan ook te maken met dit vierde lustrum. We kijken terug, maar vooral ook vooruit. Wat is er allemaal veranderd in die 20 jaar en wat kunnen we in de toekomst nog verwachten? Zowel docenten als ontwikkelaars en cursisten delen hun ervaringen en inzichten. Én we hebben een nieuwe column van logopedist Saskia Eelman.
Bekijk het magazine
Het thema van het derde nummer is ‘ouderenzorg’. In deze editie vertellen professionals over hun ervaringen en drijfveren met betrekking tot het werken met ouderen. Aan het woord zijn onder andere Femmie Stolte, casemanager dementie bij Carinova Mantelzorgondersteuning en Michael Jansen, fysiotherapeut in verpleeghuis WZH Oosterheem.
Bekijk het magazine
Het thema van de tweede nummer is ‘werken met kinderen’. In deze editie vertellen professionals over het werken met kinderen en alles wat daar bij komt kijken. Zo legt ergotherapeut en bewegingswetenschapper Theone Kampstra uit waarom het uitgangspunt dat de zintuiglijke ontwikkeling al begint als het kind nog in de buik van de moeder zit, heel belangrijk is.
Bekijk het magazine
Dit is de eerste editie van ons magazine Prohealth. Het thema van deze editie is ‘leren’. Leren doet iedereen op zijn eigen manier. De een leert van ervaringen, de ander van waarnemen en weer anderen experimenteren graag. “Wij geloven in rijke leerlandschappen waarbij cursisten uiteindelijk leermethodes kiezen die het best bij hun passen” – Eric Verduyn, directeur opleidingen.
Bekijk het magazine