Thema's

Thema's

Wat betekent een diagnose chronisch ziek?

Ik heb het eerder op een vrij persoonlijke wijze gehad over omgaan met de gevolgen van long covid. Maar ziekte, blessures of ongelukken zijn maar een paar voorbeelden van gebeurtenissen die een significante impact hebben op je leven. Nu geef ik graag de aandacht aan wat een diagnose van een chronische aandoening als gevolgen heeft. 
  

Wat is een chronische aandoening?

Een chronische aandoening is een langdurige gezondheidstoestand die vaak levenslang aanhoudt en die het dagelijks functioneren van een beïnvloedt. Deze aandoeningen kunnen variëren van lichamelijke ziekten zoals diabetes, astma, hartziekten en artritis tot psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en bipolaire stoornis. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat je er niet snel van geneest en dat ze meestal een levenslange behandeling of management vereisen. 

Als je de diagnose chronisch ziek te horen krijgt (en datzelfde geldt voor een andere ingrijpende verandering in je gezondheid) zijn er veel gevoelens die door je heen gaan, misschien wel verlies, verdriet of angst. Je vraagt je af hoe dat nu verder moet, wat voor een verandering er allemaal aankomen en wat voor een impact dit heeft op je werk, relaties en andere activiteiten. 
 

Het belang van zelfzorg bij chronische ziekten

Een van de belangrijkste aspecten van het omgaan met een chronische aandoening is zelfzorg. Zelfzorg omvat het nemen van de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en welzijn, zowel fysiek als mentaal. Volg je het behandelplan dat is opgesteld samen met je zorgverleners? Neem je de medicat op tijd? Houd je je symptomen bij en blijf je ook in het juiste ritme als het gaat om slaap, lichaamsbeweging (waar mogelijk!) en de juiste voeding. 
 
Het is ook belangrijk om een ondersteunend netwerk van vrienden, familie en zorgverleners om je heen te hebben die je kunnen helpen bij het omgaan met de uitdagingen van je aandoening. Dit netwerk zorgt voor emotionele steun, praktische hulp bij het omgaan met symptomen en behandelingen, en ze zijn er ook om je eraan te herinneren dat je een leven kunt leiden ondanks die diagnose waar je zo veel mee bezig bent. 
 

Het accepteren van je nieuwe realiteit 

Een van de moeilijkste aspecten van het leven met een chronische aandoening is het accepteren van je nieuwe realiteit. Dit betekent dat je je moet aanpassen aan veranderingen in je lichaam, je energieniveau en je vermogen om bepaalde activiteiten uit te voeren. Het kan ook betekenen dat je je moet aanpassen aan veranderingen in je sociale leven, je werk en je financiële situatie. 
 
Het acceptatieproces kan lang duren en gepaard gaan met ups en downs. Het is normaal om je verdrietig, boos, gefrustreerd of zelfs hopeloos te voelen over je situatie. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om deze gevoelens te ervaren en ze te delen met mensen die je vertrouwt. Het kan ook nuttig zijn om professionele hulp te zoeken bij een therapeut of counselor die gespecialiseerd is in het omgaan met chronische ziekten. 
 

Het vinden van een nieuwe balans

Leven met een chronische aandoening vereist vaak actief zoeken naar een nieuwe balans. Dit betekent je prioriteiten heroverwegen, je dagelijkse routine aanpassen en leren je grenzen te stellen. Ook ontdekken van nieuwe hobby's of interesses die beter aansluiten bij je fysieke en mentale gezondheid. 

 Het vinden van een nieuwe balans kan gepaard gaan met vallen en opstaan. Het kost tijd om te ontdekken wat wel en niet voor jou werkt, en om je aan te passen aan de beperkingen die je aandoening met zich meebrengt. Belangrijk is geduldig te zijn met jezelf en de kleine successen te vieren die je onderweg behaalt. 
   

Het belang van zelfcompassie

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen bij het leven met een chronische aandoening is zelfcompassie beoefenen. Zelfcompassie houdt in dat je vriendelijk en begripvol bent voor jezelf, zelfs wanneer je worstelt met pijn, vermoeidheid of andere symptomen. Het betekent ook dat je jezelf niet veroordeelt voor dingen die buiten je controle liggen en dat je jezelf toestaat om menselijk te zijn. 

Zelfcompassie kan moeilijk zijn, vooral als je gewend bent om hard voor jezelf te zijn of als je het gevoel hebt dat je faalt omdat je niet aan bepaalde verwachtingen voldoet. Maar het beoefenen van zelfcompassie kan je helpen om met meer mededogen naar jezelf te kijken en om vriendelijker te zijn voor jezelf, zelfs op moeilijke dagen. 
 

Het vinden van betekenis en doel

Hoewel het leven met een chronische aandoening zeker uitdagingen met zich meebrengt, kan het ook een bron van betekenis en doel zijn. Veel mensen vinden kracht en veerkracht in het omgaan met hun aandoening en vinden nieuwe manieren om betekenisvolle en vervullende levens te leiden, zelfs in het licht van hun gezondheidsproblemen. 

Dit kan betekenen dat je je richt op dingen die echt belangrijk voor je zijn, zoals relaties, creativiteit, spiritualiteit of maatschappelijke betrokkenheid. Het kan ook betekenen dat je jezelf uitdaagt om nieuwe doelen te stellen en nieuwe mogelijkheden te verkennen die je misschien niet had overwogen als je niet met een chronische aandoening leefde. 
 

Hulp vinden en jezelf helpen 

Het ontvangen van een diagnose van een chronische aandoening kan een overweldigende ervaring zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Er zijn veel hulpbronnen en ondersteuning beschikbaar om je te helpen bij het omgaan met de uitdagingen van je aandoening en om een gezond, gelukkig en vervullend leven te leiden. Met zelfzorg, acceptatie, het vinden van een nieuwe balans, zelfcompassie en het vinden van betekenis en doel, kun je leren leven met je aandoening op een manier die bij jou past.  

 
Voor professionals in de zorg is het essentieel om voortdurend te blijven leren en groeien. Juist bij het omgaan met patiënten met chronische aandoeningen is het verwerven van kennis en ervaring van onschatbare waarde: 

Thema's

Thema's