Uit nieuwsgierigheid volgde ik afgelopen week het webinar ChatGPT en AI in de zorg bij Pro Education. Ik voelde mij ook wel wat onzeker en onwennig aan het begin van dit webinar, want echt rondgekeken bij ChatGPT had ik bijvoorbeeld nog niet.
Die onwennigheid doet me denken aan dit prachtige filmpje uit 1998, waar Frans Bromet mensen op straat interviewt over het gebruiken van de mobiele telefoon, écht even kijken! De meeste mensen uit 1998 vinden een mobiele telefoon maar onnodig, ze hebben toch ook al thuis een antwoordapparaat om bereikbaar te zijn? Nu, ‘slechts’ 25 jaar later is die mobiele telefoon zoals we weten uitgegroeid tot veel meer dan de belfunctie en vervangt dit ene apparaatje allerlei apparaten die in 1998 nog bestonden: ☎️ 💾 ✉️ 📺 🧭 📱 🏦 🛒. Stel je eens voor dat de hele wereld een week lang geen smartphones zou kunnen gebruiken! Dan zouden we al die apparaten en gebouwen moeten afstoffen voor gebruik.
Gelukkig was enige voorkennis niet nodig. De inspirerende docent @Alex Dowdalls had voldoende voorbeelden die inspireerden om over eigen toepassingen na te denken. Hij ‘toverde’ met gemak een dieetplan om 10 kilo af te vallen, de teksten voor een voorlichtingsfilmpje (met ChatGPT) en daarna een animatiefilmpje met artificial intelligence (AI). Waarbij hij vooral benadrukte dat dit geen zorgverleners gaat vervangen, maar dat met ChatGPT en AI wel alles beter, sneller en goedkoper kan.
In mijn werk en onderzoek kom ik veel in aanraking met mensen met chronische vermoeidheid. Een ergotherapeut kan deze mensen adviseren in het herstellen van de balans tussen activiteit en energie. Dat is altijd advies op maat, waarbij verandering van patronen, gewoontes en gedrag belangrijke onderdelen zijn. Therapietrouw, het opvolgen van adviezen, is vaak een van de moeilijkste dingen in de zorg. Je weet als therapeut niet precies wat mensen gaan doen met de adviezen zoals het innemen van medicatie, oefeningen doen, gedoseerd rusten en slapen. Daar kan AI het verschil in maken. Zo zijn er al apps die eerst een persoonlijk profiel opstellen van een gebruiker en dat omzetten naar oefeningen en voorlichting op maat. Waarna geautomatiseerd opvolgen of iemand dat ook doet mogelijk is, door blijvend data te verzamelen. Dat kan in de app (pop-ups) of zelfs via een activiteitenmonitor. Als deze app dan ook de optie inbouwt om bij bepaalde signalen een 1-op-1-gesprek met de therapeut aan te bieden, kun je mensen én van goed advies voorzien én opvolgen in de voortgang. Ik zag al meteen wat mogelijkheden voor de cliënten met chronische vermoeidheid. Niet als vervanger van een therapeut, maar wel als een héle goede aanvulling!
Tijdens het webinar kreeg ik in ieder geval inspiratie voor prompts (instructies die je ChatGPT kunt geven). Mijn eerdere vragen aan ChatGPT vielen wat tegen. Er werd heel snel verwezen naar een arts of therapeut na wat algemene adviezen. Met wat aanpassingen in de prompts werden de antwoorden al beter. Bijvoorbeeld de instructie: Act as a therapist and generate sleep instructions for someone with sleep difficulties, write the instructions in Dutch at A1 level. Deze instructie leverde meer informatie op over slaaphygiëneadviezen waarbij er per advies ook een uitgebreide toelichting stond:
1. Zorg voor een vaste slaaproutineAan het einde wenste ChatGPT mij: Hoop dat dit helpt! Slaap lekker!
Had ik dit ook in Google kunnen ophalen? Wellicht deels wel, maar nu kan ik de vraag personaliseren door bijvoorbeeld het taalniveau aan te passen of bepaalde kenmerken van mijn cliënt toe te voegen, zoals het werken in nachtdiensten.
De informatie zou ook een goede start zijn voor een flyer of een animatiefilmpje over slaaphygiëne. Die flyer of animatie kun je dan weer maken met AI. Met wat aanpassingen door een zorgprofessional is ChatGPT inderdaad sneller, beter en goedkoper en kan ik adviezen makkelijk personaliseren. Het is jammer dat ChatGPT standaard geen bronvermeldingen doet, maar dat schijnt ook nog mogelijk te zijn.
Met deze inspiratie uit het webinar gaat voor mij het experimenteren met deze technologie door, de ChatGPT app staat in ieder op mijn telefoon en de vervolgcursus over hoe je ChatGPT nog beter kunt prompten en inzetten staat op mijn verlanglijstje. Zodat ik als zorgverlener voorbereid ben op de zorg van de toekomst. Wat vindt ChatGPT zelf van deze toekomst?
De toekomst van AI in de zorg is veelbelovend. Verdere vooruitgang in machine learning, geavanceerde beeldvormingstechnieken en robotica zal naar verwachting de efficiëntie en effectiviteit van diagnostiek en behandelingen blijven verbeteren. Door voortdurende ontwikkelingen en nauwe samenwerking tussen technologie-experts en medische professionals, zal AI een steeds grotere rol spelen bij het optimaliseren van de gezondheidszorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen over de hele wereld.
Jacqueline Leenders - ergotherapeut en onderzoeker in opleiding
Jacqueline studeerde in 1994 af aan de Hogeschool Zuyd, opleiding ergotherapie en is naast haar werk als ergotherapeut ook onderzoeker in opleiding bij het Radboudumc en freelancer voor verschillende opdrachtgevers. Zo werkt ze ook als afstudeerbegeleider bij Pro Education en toegankelijkheidscoördinator bij Oerol. Haar werk- en onderzoekservaringen liggen op het vlak van revalidatie bij dwarslaesie en vermoeidheid bij spierziekten. Door de diversiteit aan werkervaring vindt zij het een mooie uitdaging om onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar in contact te brengen.