Regelmatig krijg ik de vraag van een patiënt: “ Die scheve grote teen is daar nog wat aan te doen? Het gaat dan om een hallux valgus vaak nog in een beginstadium die af en toe klachten geeft. Of ik heb al 3 jaar last van hielpijn, kun je hier nog iets mee? Mijn allereerste patiënt met hielpijn kan ik me nog goed herinneren. Geen idee wat ik hiermee moest. Als ik een vraag over een zere grote teen kreeg bij een hallux valgus wist ik niet wat te doen.
Net als deze klachten zijn ook andere voetklachten in de fysiotherapie vaak onderbelicht. En wat de voeten betreft worden deze patienten vaak doorverwezen naar de podotherapeut of orthopedisch arts. Dit terwijl de voet als onderdeel van het lichaam een zeer belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van een goede houding. En in deze bewegingsketen invloed heeft op de knieën, heupen, rug en nek. Bij voetklachten is het dan ook belangrijk om vooral in bewegingsketens te denken.
Er is steeds meer bekend over de ontstaanswijze van deze aandoening. Vooral het voor sommigen bekende ‘windlassmechanisme’ is vaak verstoord bij deze klachten1. Zo kun je met manuele therapie de mobiliteit van de enkel, voet, knie heup en bekken optimaliseren indien er sprake is van hypomobiliteit2. Bij hypermobiliteit of spierzwakte kan er ook veel gedaan worden met spierversterking en ondersteuning van de voet. Hiermee ervaart de gehele fasciale keten minder spanning en verbeter je dit mechanisme.
Bij het zoeken op internet vindt je genoeg mogelijkheden voor een fysiotherapeutische dan wel manueel therapeutische behandeling.
Tevens geven gerichte spierversterkende zoals excentrische oefeningen voor de kuitmusculatuur en achillespees en spierrekkingen voor kuitmusculatuur en de fascia plantaris een goede verbetering van de klachten. Bij de hallux valgus kan een correctie met tape en mobilisatie van de grote teen, spierversterkende oefeningen van de abductor hallicus brevis diepe voetflexoren en m.tibialis posterior een verbetering geven3. Het verminderen van de valgisatie van de calcaneus door dit met een zooltje te ondersteunen helpt soms ook. Er kan dan worden gekozen voor een stimulerende zool of een ondersteunende zool. Dit hangt vooral van de mate van instabiliteit en spierzwakte van de patient.
Jacqueline Maas – fysiotherapeut & manueel therapeut
Jacqueline studeerde fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam en manuele therapie Maitland-concept in Roermond. Door haar brede interesse verdiepte ze zich ook in voeding en viscerale therapie. Ze is werkzaam in haar eigen praktijk voor geïntegreerde manuele therapie in Capelle aan de IJssel en heeft veel ervaring in het behandelen van klachten van baby’s, kinderen en volwassenen met uiteenlopen de klachten van het bewegingsapparaat. Haar specialismen zijn hoofdpijn-, voet- en rugklachten.