Lifehacks

Thema's

Thema's

Lifehacks

Verslavend zijn ze, de filmpjes met lifehacks op sociale media. Tenminste als ik eenmaal ga kijken, ben ik zo een half uur verder. Soms zijn ze irritant onnodig en onzinnig, en soms echt verrassend handig. Die lifehacks sla ik al een tijdje op, omdat ik als ergotherapeut dagelijks cliënten zie waarbij dagelijkse handelingen moeilijk zijn. Dat kan zijn omdat ze deze eenhandig moeten uitvoeren, of omdat de handfunctie of stafunctie verminderd is, of omdat men de energie niet heeft om alle activiteiten van de dag goed uit te blijven voeren.

Ergotherapeuten bieden strategieën aan, soms door het aanpassen van de handelingen zelf, of het inzetten van hulpmiddelen. Je ziet ook dat website voor het zoeken van hulpmiddelen, zoals Vilans hulpmmiddelenwijzer of Scouters.nl steeds meer niet alleen de hulpmiddelen presenteren, maar ook de slimme tricks en tips. Een goede ontwikkeling wat mij betreft.

Zo wil ik dus ook ooit nog iets doen met die opgeslagen lifehacks. Als ergotherapeut kan ik het niet laten wel een activiteitenanalyse te doen om te bewijzen dat een hack wel echt zinvol is, bijvoorbeeld door per stap beschrijven wat het oplevert.

Een voorbeeld: er is een lifehack waarbij je een broccolistronk in het geheel in de pan kookt (zonder eerst te snijden) en pas na het koken in stronkjes op het bord snijdt.

Gangbare methode:
Broccoli in stronkjes snijden - wassen - in water laten koken - afgieten – stronkjes op bord leggen
Lifehack:
Broccoli op de kop onder de kraan houden – op de kop in water laten koken – broccoli uit de pan halen, even laten uitlekken – op het bord in stronkjes snijden

De lifehack aanpak vraagt veel minder kracht (snijden van gekookte broccoli ipv rauwe), en vraagt minder tillen en verplaatsen van zware pannen, een handeling die veel mensen met handfunctieproblemen of balansproblemen lastig vinden. Ook kan het gemakkelijker eenhandig uitgevoerd worden. Deze life hack zou wat mij betreft een √ krijgen. Probeer het zelf maar eens thuis.

Het leven slimmer uitvoeren, daar gaat het hart van een ergotherapeut altijd sneller van kloppen. Wat is jouw favoriete lifehack? Laat het weten in een reactie en ik voeg deze graag toe aan mijn verzameling. Wordt vervolgd!

Jacqueline Leenders - ergotherapeut en onderzoeker in opleiding

Jacqueline studeerde in 1994 af aan de Hogeschool Zuyd, opleiding ergotherapie en is naast haar werk als ergotherapeut ook onderzoeker in opleiding bij het Radboudumc en freelancer voor verschillende opdrachtgevers. Zo werkt ze ook als afstudeerbegeleider bij Pro Education en toegankelijkheidscoördinator bij Oerol. Haar werk- en onderzoekservaringen liggen op het vlak van revalidatie bij dwarslaesie en vermoeidheid bij spierziekten. Door de diversiteit aan werkervaring vindt zij het een mooie uitdaging om onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar in contact te brengen.

Thema's

Thema's