Beste nieuwe (ergo)collega,
Deze blog gaat over jou, je bent bezig met de laatste loodjes voor de opleiding en je hebt bijna jouw diploma. Allereerst: van harte welkom aan de nieuwe lichting ergotherapeuten en andere collega’s in de zorg! Hopelijk had je een goede studietijd en sta je te trappelen om jouw talenten te laten zien in het werkveld.
En keuze is er genoeg. De baangarantie in de zorg is hoog, maar ik kan mij zomaar voorstellen dat dit leidt tot keuzestress! Als ergotherapeut kun je vele kanten op: van kinderergotherapie tot verpleeghuiszorg, van fysieke revalidatie tot GGZ, van eerstelijns praktijk tot Wmo-adviseur. Ik zie al vacatures voorbij komen waarin staat: dit is een waarneembaan voor 24 uur, maar een langdurend contract en andere werkuren zijn bespreekbaar. Veel eerstelijns praktijken realiseren zich ook dat een beginnend ergotherapeut begeleiding nodig heeft en bieden dat ook aan.
Bijna dertig jaar geleden behaalde ik mijn diploma ergotherapie en ook toen waren er veel banen. Een aantal maanden voordat de meeste medestudenten en ik een diploma hadden, hadden we ook al een baan. Mijn eerste baan was in de revalidatie (Adelante), een invalbaan in de pijnrevalidatie, en van daaruit kon ik waarnemen bij de neurologie, amputatie/orthopedie en de dwarslaesie afdeling. Al met al ging ik twee jaar later met een rugzak met diverse werkervaring verder zoeken. Toen wist ik ook beter wat ik ‘later-als-ik-groot-ben’ wilde worden en dat bleek ergotherapeut in de dwarslaesie revalidatie te zijn. Achteraf gezien was dit een goede keuze, twee jaar nieuwe kennis opdoen, andere clientgroepen ontmoeten, verdiepen en vooral nog veel leren van al die ervaren collega’s.
Maar op basis waarvan kies je nu echt de leukste startende baan? Op basis van werkveld, salaris, woonomgeving, mate van begeleiding en zelfstandigheid, of het goed klikt met collega’s? Bekijk eens vijf vacatures en streep de teksten aan die jou aanspreken. Dan ontdek je misschien wat die vacatures gemeen hebben en kun je verder in die richting zoeken. En wie weet rol je dan zo van de ene baan in de andere. Je hoeft je in dit vak in ieder geval niet te vervelen. Ik hoop voor mijn collega’s in het werkveld dat de instroom van deze nieuwe studenten iets helpt om de vacatures in te vullen.
En dan denk je misschien na vier of vijf jaar studeren: pfff…ik ben er even helemaal klaar mee met leren. Let op, wacht niet te lang, want je staat nu met dit diploma in het basisregister van het kwaliteitsregister Paramedici en je hebt vijf jaar om aan te tonen dat je in dit kwaliteitsregister thuishoort. Wat moet je daarvoor doen? In het kort: patiënten behandelen, scholing volgen of geven en bijdragen aan het beroep. Voor meer informatie: kwaliteitsregister paramedici. Maak (na jouw welverdiende vakantie) alvast een plan voor jouw scholing en andere activiteiten en zet jaarlijks in jouw agenda dat je checkt hoe je ervoor staat. Met het kwaliteitsregister laat je zien dat je #trots bent op jouw vak.
Maar voor nu dan eerst die vakantie, of toch alvast beginnen bij die fantastische baan? Ik wens je in ieder geval veel werkplezier in dit #mooistevak.
Jacqueline Leenders - ergotherapeut en onderzoeker in opleiding
Jacqueline studeerde in 1994 af aan de Hogeschool Zuyd, opleiding ergotherapie en is naast haar werk als ergotherapeut ook onderzoeker in opleiding bij het Radboudumc en freelancer voor verschillende opdrachtgevers. Zo werkt ze ook als afstudeerbegeleider bij Pro Education en toegankelijkheidscoördinator bij Oerol. Haar werk- en onderzoekservaringen liggen op het vlak van revalidatie bij dwarslaesie en vermoeidheid bij spierziekten. Door de diversiteit aan werkervaring vindt zij het een mooie uitdaging om onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar in contact te brengen.