Nog steeds werken veel verzorgenden en verpleegkundigen in een verkeerde werkhouding. Dit kan onder meer rug- en knieklachten veroorzaken.
Een verkeerde houding maakt bovendien dat er gemakkelijk ‘op kracht’ vanuit de armen wordt gewerkt, met slijtage van schouder- en handgewrichten als gevolg.
Dit zegt Tinie Hake die met haar opleidingsbureau TRANSFERS beLICHT trainingen geeft aan verzorgenden en verpleegkundigen, waarin ze veelvuldig deelnemers met lichamelijke klachten treft. Bij het verplaatsen van cliënten is het soms even doorbijten voor verzorgenden. Hake merkt dat het met twee verzorgenden ‘even tillen’ van de cliënt nog steeds voorkomt. Dat is slecht voor je lichaam en onprettig voor de cliënt, want die voelt ook de kracht die er wordt gezet. Uiteindelijk kunnen alle handelingen volgens Hake worden gedaan zonder fysieke overbelasting. Hoe je dat doet, legt ze uit in haar nieuwste boek Basisboek verplaatsingstechnieken voor zorgverleners. Volgens Hake worden verzorgenden tijdens de opleiding vaak gedateerde technieken en houdingen aangeleerd, terwijl zij hun werkhouding continu zouden moeten aanpassen aan de cliënt en wat ze precies doen. Vaak is de zogenaamde ‘schredestand’ bijvoorbeeld veel minder belastend voor het lichaam. Hierbij zet je je voeten niet naast elkaar, maar achter elkaar. Volgens Hake ligt de verkeerde werkhouding van verzorgenden en verpleegkundigen niet alleen aan onvoldoende aandacht hiervoor in het onderwijs. Ook tijdsdruk zorgt ervoor dat verzorgenden de tillift laten staan of denken ‘dat doe ik wel even’. (Bron: TvV)