Miljoen Nederlanders worden bijgespijkerd over dementie

Thema's

Thema's

Miljoen Nederlanders worden bijgespijkerd over dementie

Als gevolg van de toenemende vergrijzing en het feit dat ouderen steeds ouder worden, neemt ook het aantal dementerenden toe. Daarom trekt de overheid tot 2020 2 miljoen euro per jaar uit om een miljoen Nederlanders bij te spijkeren op het gebied van dementie, zodat ze weten wat ze moeten doen als iemand bijvoorbeeld zijn huis niet meer kan terugvinden of het even niet meer weet in de supermarkt. Dit heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer geschreven.
 
Thuis blijven wonen
De samenleving een grotere rol geven in de aanpak van dementie is een logisch gevolg van de hervorming van de langdurige zorg. Ouderen moeten immers zo lang mogelijk thuis blijven wonen en dat geldt dus ook voor dementerende ouderen. Gemeenten en zorgverzekeraars zijn er samen verantwoordelijk voor om dit mogelijk te maken. In de dagelijkse praktijk lopen ze hierbij nog wel tegen knelpunten aan. Hiervoor gaan zij samen met de zorgaanbieders en de staatssecretaris op zoek naar een oplossing.
 
Deltaplan Dementie
De plannen maken deel uit van het grotere Deltaplan Dementie waarin het draait om het voorkomen en genezen van dementie, betere dementiezorg en een dementievriendelijke samenleving. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn lieten in het kader van dit plan al weten de komende 4 jaar 32,5 miljoen euro te investeren in wetenschappelijk onderzoek naar dementie.
 
Pro Education biedt verschillende cursussen aan voor paramedici die met ouderen met dementie werken, waaronder de cursus Communicatie en Ouderen met Dementie in de Logopedie en Dementie en Ergotherapie. Verder bieden wij een breed aanbod aan cursussen voor de fysiotherapeut op het gebied van Geriatriefysiotherapie.
 
Bron: Rijksoverheid, Deltaplan Dementie

Thema's

Thema's