Ligt u ‘s nachts wakker van uw overtollige kilo’s? Laat dan vooral het licht uit. Uit recent onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt namelijk dat verstoring van het dag-nachtritme kan leiden tot serieus overwicht doordat ‘bruin vet’ minder energie verbrandt als het ‘s nachts te licht is.
Dikke muizen
Het onderzoek, uitgevoerd door de afdeling Endocrinologie van het LUMC, betreft een experiment met muizen. De muizen werden allemaal op hetzelfde dieet gezet, en voor langere en verschillende periodes per dag blootgesteld aan licht. De resultaten logen er niet om: de muizen die de langste tijd in het licht hadden doorgebracht waren niet alleen dikker, ook was het bruine vet in hun lichaam minder actief.
Slapen in een koele en verduisterde kamer
Bruin vet speelt een belangrijke rol bij de warmtehuishouding. Eerder wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat dit mechanisme wordt geregeld via de koudereceptoren in de huid. Deze nieuwe studie met muizen laat echter zien dat de warmtehuishouding ook door licht wordt aangestuurd. Dat levert interessante inzichten op voor mensen: om je bruine vet actief te houden, kun je het beste slapen in een koele en verduisterde kamer.
Verstoorde slaapcyclus
De verminderde activiteit van bruin vet verklaart volgens de onderzoekers van het LUMC waarom een verstoorde slaapcyclus kan leiden tot overgewicht. Bij een normaal dag-nachtritme verbrandt het bruine vet actief energie. Doe je midden in de nacht het licht aan, dan werkt dat als een ‘reset’ voor je biologische klok. Als je het aantal donkere uren op een dag vermindert, dan werkt de resetfunctie op den duur niet goed meer. Met gewichtstoename tot gevolg. Licht uit, gordijnen dicht dus.
Interessant onderwerp?
Vindt u dit een interessant onderwerp en wilt u meer weten over het belang van een gezond lichaamsgewicht? Laat u dan inspireren door de opleidingen van Pro Education. Wij bieden een ruim opleidingsaanbod op het gebied van Diëtetiek.