Minder zout in bewerkt voedsel voorkomt hartinfarcten en beroertes
Thema's
Thema's
Minder zout in bewerkt voedsel voorkomt hartinfarcten en beroertes
Op Dinsdag, 3 November, 2015, 15:31
De zoutinname van Nederlanders ligt al jaren ver boven de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag. Een te hoge zoutinname draagt bij aan een hoge bloeddruk wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Omdat 80% van de dagelijkse dosis zout komt uit bewerkte voedingsmiddelen zou een deel van de oplossing bij de voedingsmiddelenindustrie liggen.
5% minder hartinfarcten en 7% minder beroertes
Marieke Hendriksen deed promotieonderzoek bij het RIVM en Wageningen University naar de relatie tussen het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen en het optreden van hart- en vaatziekten. Een forse inspanning van de voedingsmiddelenindustrie zou kunnen zorgen voor 5% minder hartinfarcten en 7% minder beroertes.
Om dit te bereiken moet het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen worden gehalveerd. De dagelijkse zoutinname zal daardoor voor vrouwen met 37% en voor mannen met 38% afnemen. Dit zou de komende twintig jaar zorgen voor 30.000 minder hartinfarcten en ruim 53.000 minder beroertes. Ook zullen consumenten zelf bereid moeten zijn om hun voedingspatroon aan te passen.